coffe.webblogg.se

Caspar David Friedrich

 

Caspar David Friedrich

Jag valde att skriva om Caspar David Friedrich för att jag tycker om hans målningar. Och sättet han målade dom. Han gjorde bara oljemålningar. Han fokuserade mest på landskap. Och jag tycker att budskapet är väldigt bra.

Caspar David Friedrich föddes 5 september 1774 i Greifswald som vid denna tid tillhörde Sverige. under hela sitt liv var han svensk medborgare. Han hade nio syskon. 1790 började han sin utbildning hos Johann Gottfried Quistorp som var byggnadsmästare och konst lärare vid Greifswalds universitet. Friedrich studerade 1794-1798 vid Konstakademin i Köpenhamn och flyttade efter avslutade studier till Dresden, ett centrum för den tyska romantiken. Under sommaren 1801 och 1802 besökte Friedrich sin hemstad och ön Rügen. Där skapade han flera skisser som senare blev inspiration för större målningar. Hans mest kända målningar är kustlandskap, ofta med segelfartyg och dramatiska berglandskap.

 

Friedrich tillhörde en ny generation av målare som inte var anställd hos en högställd person. De visade däremot sina bilder på gallerier och sålde sina målningar på den fria marknaden.

År 1818 gifte sig Friedrich med Christine Caroline Bommer. De fick tre barn. Barnen hette Maren, Heishla och Stein.

År 1835 fick Friedrich stroke som tvingade honom att sluta måla. Han dog i Dresden där han är begravd på Trinitatis kyrkogård.

"The wanderer above the sea of fog"
"Vandraren över dimhavet"
Den gjordes år 1818

 

 

Målningen föreställer en man som står uppe på ett högt berg. Framför honom är det ett hav av dimma. Jag anser att han kollar ut mot framtiden. Han vet inte vad som finns bakom dimman eller vad som kommer hända när dimman lättar.

"White cliffs of rügen"
"Rügens vita klippor"
Den gjordes år 1818

 

 

målningen visar klipporna vid ön och dessutom två segelbåtar. Det är också tre människor som står i skuggan och Kållar ner mot vattnet där båtarna är. Jag tror att hon med röd klänning är Friedrich fru och mannen i mitten är Friedrich. Jag tror att han målade den målningen för att det var en vacker utsikt.

"The sea of ice"
"Havet av is"
Den gjordes år 1824

 
 
 


I målningen ser man is landskap och ett skepp. Hans inspiration kom från när man hade en expedition till nordpolen. Han åkte själv aldrig dit men han var vid floden Elbe som ligger nära Dresden. Han studerade floden när det började bli is på floden.

 

Källor

Liu.se

Wikipedia

1177.se

 

 

 

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: